street view
       
     
living room arrival, photographs by robert frith
       
     
living room
       
     
living room bay window
       
     
living room looking to north courtyard
       
     
glimpse to dining room
       
     
dining room
       
     
dining room collecting wall
       
     
glimpse to kid's bedroom
       
     
kid's bedroom
       
     
kitchen
       
     
glimpse to living room
       
     
glimpse to dining room
       
     
main bedroom
       
     
bay window dyptich
       
     
 Street View
       
     
 Front Garden
       
     
 Front Garden
       
     
idea drawing - rooms, thick edges and gardens
       
     
new floor plan
       
     
original floor plan
       
     
street view
       
     
street view

Project Authors: Stephen Neille and Simon Pendal

2016 Special Mention - Dulux Integrain Timber Vision Awards for Residential Interior

2015 Residential Architecture- Alterations and Additions Commendation, Australian Institute of Architects

2015 Curtin University, Humanities Major Creative Work of the Year

2014 Houses Awards, National Shortlist, House Alteration and Addition under 200 m²

2014 Interior Architecture Commendation, Australian Institute of Architects

Landscape Consultant- Carrier and Postmus Architects

Photographer - Robert Frith 

The re-working of an existing 1980’s project-home to create a whole-new-world. Strategically prudent, the concept involves maintaining the majority of the existing mass while restructuring space that generates experiential delight, in this way the project is designed to conserve embodied energy and provoke the senses. Understood as an ‘unfurling interior’ that is revealed in time, the Carine House orchestrates a series of moments intended to engender a sense of place and build atmosphere. Rooms and gardens are purposefully correlated, a series of thickened walls configure a pinwheel order of timber lined rooms that intensify space, filter natural light and orientate attention through deep dark glossy portals, across stone terraces, to carefully curated gardens.

A total of12m2 are added while the entirety of the home is transformed. The home is now accessed through a northern courtyard with shaded terrace and flower garden. Entry is formed as a pause space with storage and a window seat framing a Gleditsia beyond. The living room geometry is clarified, media services are shifted into a thick end wall, top light defines an entry threshold, and a gloss black double bay-window acts as a deep edge to the north terrace courtyard and scented garden. At the centre, the dining room provides the family focus, orientated towards the West Terrace and swimming pool, to the east the kitchen acts as a niche space that opens out to an intimate morning terrace and aromatic herb garden. Bedrooms are separated from the primary living spaces, entered through darkened portals, the master bedroom faces into the northern courtyard while southern bedrooms are extended to ensure comfortable retreats for growing boys.

living room arrival, photographs by robert frith
       
     
living room arrival, photographs by robert frith
living room
       
     
living room
living room bay window
       
     
living room bay window
living room looking to north courtyard
       
     
living room looking to north courtyard
glimpse to dining room
       
     
glimpse to dining room
dining room
       
     
dining room
dining room collecting wall
       
     
dining room collecting wall
glimpse to kid's bedroom
       
     
glimpse to kid's bedroom
kid's bedroom
       
     
kid's bedroom
kitchen
       
     
kitchen
glimpse to living room
       
     
glimpse to living room
glimpse to dining room
       
     
glimpse to dining room
main bedroom
       
     
main bedroom
bay window dyptich
       
     
bay window dyptich
 Street View
       
     

Street View

 Front Garden
       
     

Front Garden

 Front Garden
       
     

Front Garden

idea drawing - rooms, thick edges and gardens
       
     
idea drawing - rooms, thick edges and gardens
new floor plan
       
     
new floor plan
original floor plan
       
     
original floor plan