interior model
       
     
section with 'cloud' ceiling
       
     
new floor plan
       
     
original floor plan
       
     
interior model
       
     
interior model

Project Authors- Simon Pendal and Stephen Neille

Photographer- Pendal and Neille

Perched high on a sand dune in suburban Mullalloo this existing house, designed in the ‘Sydney School’ manner, required significant internal renovation work.  Referring to Maison Carre by Alvar Aalto this project is conceptualised as a darkened jarrah floor ‘cascade’ and a white billowing ceiling ‘cloud’.  Rooms are relocated, walls removed and the existing roof structure retained introducing the need to arrange the space between the cascade and cloud with a constellation of thin polished chrome columns in a seemingly random and playful arrangement.

Amongst this principal arrangement of floor surface, ceiling surface and column constellation, other smaller intense moments occur- an entry space of richly lacquered burl timber, a kitchen niche of lustrous laminate and glowing onyx, discrete libraries which are bedded into the floor cascade and an undulating top lit wall which separates the main bedroom from the kitchen.

The project delights in the idiosyncrasies introduced by the existing house’s arrangement and forms this into a playful, handmade and humane place to live.

section with 'cloud' ceiling
       
     
section with 'cloud' ceiling
new floor plan
       
     
new floor plan
original floor plan
       
     
original floor plan